pühapäev, 18. aprill 2010

Kondenspiim

Internetis on viimasel ajal laialt levinud kõiksugu isetehtud toiduained. Ning seekord, plaaniga jäätist teha, otsustasin ka ise kondenspiima tegemise ette võtta. Tegelikult on see imelihtne tegevus, mille tulemina on paar pisikest purgikest imemaitsvat kraami täis :)

1 l piima
300g suhkrut


Piim tuleb koos suhkruga keema panna. Nii keskmisele kuumusele. Ja liitri piima keetmiseks tuleks võtta kolmeliitrine pott- siis pole ülekeemise ohtu. Kuigi peab mainima, et kui piim üksi on väga ülekeemis-ja põhjakõrbemisaldis, siis piim suhkruga käitub palju kenamini ja ei taha üldsegi üle keema hakata. Aga poti soovitan ikka suurema võtta, sest magusa kraami valmimise lõpupoole mass potis hoogsalt mullitades kerkib.
Aga jah, piim suhkruga keema ja aeg-ajalt segades keeta nii tund ja 15 minutit. Kuni värvus on umbes taoline nagu poekondenspiimal ja maitse ka selline :) Märkuseks veel niipalju, et kodutehtu maius jääb veidi vedelam. Aga maitse on ideaalne!
Liitrist piimast saab umbkaudu 450 ml magusat.

3 kommentaari:

  1. mina just märgiks, et kodu-tehtud kondenspiim jääb paksem kui poest ostetud! no ja kõvasti maitsvam ka minu meelest!!

    VastaKustuta
  2. :D Naljakas, et mul siis vedelam jäi. Aga eks ma proovin lähitulevikus veel ja siis saab näha, kuidasmoodi õnnestub. Aga maitse oli jah, väga-väga hea. Ja jäätis sellest tuli ka nii hea.

    VastaKustuta
  3. proovi lihtsalt veidikene kauem keeta, vast nii 5 minutit. värv läheb küll veidi tumedamaks kui poest ostetud kondenspiimal, aga koostiselt saab üsna paks. kuigi minu meelest on vedelam jäätise valmistamiseks parem, sest muidu saab jäätis selline tuim.

    VastaKustuta