laupäev, 8. mai 2010

Kohupiima-vaarikatort

Ühe pisikese ilmakodaniku sünni tähistamiseks tehtud tort :)

Biskviit:
4 muna
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit


Kreem:
250g kohupiima (kreemjamat)
2 dl 35% rõõska koort
0,5-0,75 dl suhkrut
veidi vanilliekstrakti
200g vaarikaid


Katmiseks:
250g martsipani
naturaalseid toiduvärve(antud juhul punapeedimahla)


Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks vahustada. Seejärel juurde sõeluda omavahel segatud kuivained ning kõik õrnalt ühtlaseks aga õhuliseks taignaks segada. Valada 24cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpsetada 200*C juures umbes 20 minutit, kuni biskviit küps on. Lasta vormis 10 min jahtuda, edasi tõsta vormist välja ja lasta täielikult jahtuda.
Kreemi tegemiseks vahustada rõõsk koor suhkruga, segada juurse kohupiim, vanilliekstrakt ja viimasena vaarikad(püüdsin segada nii, et vaarikad enam-vähem terveks jäid. Aga kui ka katki lähevad, pole hullu).
Kui biskviit on jahtunud, lõigata kaheks või kolmeks kihiks. Asetada esimene kiht lahtikäiva vormi sisse tagasi, määrida peale pool vaarikakreemist(või kui lõigata biskviit ainult kaheks, siis määrida kogu kreem). Seejärel asetada peale teine biskviidikiht ja määrida ülejäänud kreem. Ning lõpuks asetada peale kolmas biskviit ja asetada tort külma. Lasta seista üleöö (biskviidid tõmbavad kreemist liigse niiskuse ära-nii jääb biskviit mahlane aga kreem piisavalt tihke ja tort ei vaju laiali).

Järgmisel päeval eemaldada tort vormist ja asetada alusele. Mina tegin õrnalt roosaka tordi, seega värvisin enamus martsipani roosakaks (no nii 225g ehk). Rullisin martsipani lahti ning asetasin tordile. Surusin servad kinni ja kaunistasin tordi pealt eelnevalt martsipanist tehtud kujukestega (panen siia pildiseeria ka nende valmistamisest).
 Karuke on tehtud jääkuubivormi abil-leidsin selle Novaluxi poest kunagi. Nendesse kohtadesse, kuhu tahtsin heledamat, panin alguses heleda martsipani õhukeselt ära ja siis surusin tumeda peale. 
Pall (õigemini pool palli) on tehtud melonilusika abil-viimase sisse erinevat värvi kolmnurgakesi kokku surudes.
Lutipudel on voolitud silindrike roosa otsakesega.





3 kommentaari:

  1. hästi ilusad tordid,
    kas sa vahustad munavalged ja -kollased koos või eraldi?
    Lugeja Katrin

    VastaKustuta
  2. Katrin, mina vahustan biskviidi jaoks munavalged ja -kollased koos. Ja minul on alati ilus ja kohev biskviit õnnestunud. :)

    VastaKustuta