neljapäev, 24. juuni 2010

Kreemjas jogurtitarretis marjadega

Kui suvi kätte jõuab, tekib mul alati soov kergemate toitude järele. Tundub, nagu päev otsa võikski toituda üksnes arbuusist, õhtusöögiks sobib kergelt maitsestatud kala, mitte raske ahjupraad sealihast ning magustoiduks värsked marjad, mis on suurepäraseks magusroaks ka ilma pirukapõhjata. Ja üldjuhul tundub kõigile väga normaalne tegevus süüa ära kilo maasikaid.
Nende viimastega on muidugi selline nukker lugu, et minu organism maasikaid ei talu. Juba lapsepõlvest saadik on minu ainukeseks rõõmuks olnud nende imehästi lõhnavate marjade otsimine peenrast (eeldusel, et suutsin ärgata kõige varem ja õed pole juba peenras puhast tööd teinud), teistele toomine...ja siis mitte nii rõõmuga pealt vaatamine, kuidas teised neid söövad. Aga õnneks jäävad mulle vaarikad, mustikad, söödava kuslapuu marjad ning teised suvised hõrgutised.
Aga jah, eelnevast lähtuvalt, maasikatordiretsepte minu blogist vaevalt et leiab. Või noh, kes teab, äkki mõne siiski. Tänases retseptis kasutasin oma peenrast korjatud metsmaasikaid (soovitan maasikapeenart tehes metsast mõned maasikataimed  mullapalliga tuua ning peenrasse aedmaasikate kõrvale istutada-metsmaasikad kasvavad väga jõudsalt ning peenral kasvades annavad imeilusaid suuri marju), millega tegin magustoitu mehele(kaunistuseks sai küll lehvikuks lõigatud aiamaasikas, aga sees on ikka metsmaasikad), ja söödava kuslapuu marju, millega tegin magustoidu endale.

Kreemjas jogurtitarretis suvemarjadega (5-6 portsu)


5dl maitsestamata jogurtit
2 dl 35% rõõska koort
3 sl suhkrut
3 dl marju (maasikad, mustikad jne)
4 tl želatiinipulbrit
3 sl vett

Et magustoit hästi õnnestuks, tasuks jogurt tunnike enne valmistama hakkamist lauale soenema panna, et jogurt oleks želatiiniga segamise ajaks toasoe, mitte külm.
Zelatiin tuleb veega läbi segada ja lasta viis minutikest paisuda. Paisumise ajal tuleks vahukoor 1 sl suhkruga pehmetipuliseks vahuks vahustada ja jogurt ülejäänud suhkruga ära segada. Kui želatiin on paisunud, sulatada see mõõdukal kuumusel (kes väga kardab ebaõnnestumist, võib sulatada vesivannil), jahutada umbes pool minutit, siis segada veerand jogurtist želatiini hulka, et temperatuure ühtlustada (võib nii segada ka mitmes jaos) ning seejärel želatiini-jogurtisegu ülejäänud jogurti hulka segada. Seejärel segada hulka vahustatud koor ning viimasena marjad (juhul kui tegemist on aedmaasikatega, võiks nad enne ikka väiksemateks tükkideks lõigata, siis on mugavam süüa). Tõsta/valada segu portsjonvormidesse ning lasta kaks tundi külmkapis tarretuda.
Selle retsepti järgi tuleb magustoit ülimalt kreemjas ning ka mitte väga lahja. Tegelikult saab kahe detsiliitri koorega kreemjaks teha ka liitri jogurtit. Mina lihtsalt priiskasin seekord :D Seega, kes lahjemat magusrooga tahab, kasutagu poole vähem koort. Kellele aga rammusam ka sobib, võidab ülipehme ja suussulava ampsu. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar