esmaspäev, 5. juuli 2010

Maasikatort

Hiljuti oli mu mehe vanemal vennakese sünnipäev, mille puhul talle tordi valmis meisterdasin. Kuna nami-namis on maasikatortide kooskokkamise kuu, otsustasin ühendada kaks ja tegin suure maasikatordi.
Põhjaks kakaoga biskviit, peal jogurtitarretis maasikatükkidega, kaunistatud vahukoorega. Ahviaastal sündimise puhul sai sünnipäevalapsele üks martsipanist ahvike ka tehtud.

6 muna
6 sl suhkrut
1 dl nisujahu
2 sl magustamata kakaod
2 sl kartulitärklist
----
1,5 l maitsestamata jogurtit
1,5-2 kilo maasikaid
4 dl 35% rõõska koort
9 sl suhkrut
veidi vanilliekstrakti
3 sl želatiini
tsipa vett paisutamiseks
----
4 dl rõõska koort
tsipa suhkrut
mõni maasikas


Panin ahju 200*C peale soojenema.
Biskviidi tegemiseks vahustasin munad suhkruga heledaks kõvaks vahuks. Kuna vahustada oli kuus muna, võttis see omajagu aega (mulle hakkas tunduma, et lisaks käsimikserile võiks ikka üks iseseisvalt püsti püsiv mikser ka olla). Kui vaht valmis, segasin õrnalt hulka omavahel segatud ja sõelutud kuivained. Valasin vahu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetasin ahjus umbes kümmekond minutit. Lasin biskviidil jahtuda (no tegelikult jahtub ta ilusti muude tegemiste ajal ära)
Jogurtitarretise tegemiseks peab jogurt olema toasoe! Selleks peaks ta juba mitu tundi varem lauale soojenema võtma. Iseenesest saab toimetada ka külma jogurtiga, aga ebaõnnestumise tõenäosus on suurem.
Tarretisekihi tegemiseks puhastasin maasikad ja lõikasin nad neljaks(mina panin maasikaid peaaegu kaks  kilo ja sai ikka väga maasikaid täis tort), mõned ilusamad tõstsin enne lõikamist kõrvale, et nendega hiljem kaunistada. Jogurt oli mul juba mõnda aega laual kausis seisnud, nüüd segasin juurde suhkru ja vanilliekstrakti. Vahustasin teises kausis koore. Paisutasin želatiini veega, lasin mõned minutid seista ning siis sulatasin massi. Tegin seda madal kuumusel ja segades, et želatiin keema ei läheks.
Kui želatiin sulanud, jahutasin seda segades paar minutit, siis segasin tõstsin paari supilusika kaupa jogurtit žealtiini hulka ja segasin hoolega- see ühtlustab želatiini-jogurti temperatuuri (kui kuum želatiin koheselt jogurti hulka segada, tekivad tükid! Ja mida külmem jogurt, seda kergemini). Tegin seda mitu korda, kuniks segu oli vaid soe ja mitte enam kuum. Siis segasin želatiini-jorgurtisegu ülejäänud jogurti hulka ning vispeldasin ühtlaseks. Koheselt segasin juurde ka vahukoore, mis annab koogile mõnusa siidja tekstuuri ning viimasena lisasin maasikatükid.
Olles kõik komponendid omavahel ära seganud, valasin jogurtisegu tordipõhjale, mida enne immutasin piimaga. (mees oli mulle selleks ajaks jõudnud papist ja fooliumist tordiümbrise meisterdada-on olemas ka spetsiaalseid reguleeritavad servi, aga mina ajan selle asja alati papiga ära). Lasin külmikus tarretuda järgmise päevani.
Järgmisel päeva, parajalt enne sünnipäeva, võtsin tordi külmikust, eemaldasin servad. Vahustasin 4 dl vahukoort veidikese suhkruga ja kaunistasin servad (10 mm läbimõõduga sakiline otsik oli väga paras). Pealmine kaunistus jääb igaühe teha, minul figureeris seal martsipaniahvike, sünnipäevalapse nimi ja mõned maasikad.
Sööjad kiitsid torti, tunnistasid selle "ülimaasikaliseks" :D Enda kommentaari maitse kohta öelda ei oska, kuna maasikaid süüa ei saa - aga välimuselt jäi tort küll väga kaunis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar