teisipäev, 3. august 2010

Beseerull vaarikatega

Kui hing ihkab midagi suusulavalt hõrku ja head, siis just see on magustoit, mida valmistama peaks. Pealt krõbe ja seest vahukommine besee, mis sulab ühte vahukoorega, moodustades mõnusa pesa imemaitsvatele vaarikatele. See on üks minu lemmikkooslusi kookides-magustoitudes üldse, vaarikad on ideaalsed marjad vahukoore juurde. Retsept on taaskord nami-namist, minul juba mitmeid kordi ilusti õnnestunud.

4 toasooja munavalget
150g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
1 tl maisitärklist
1 tl valget veiniäädikat
näpuotsaga soola
----
200g vaarikaid
2 dl 35% rõõska koort
1 sl tuhksuhkrut


Munavalged peaksid kindlasti olema toatemperatuuril, et nad paremini vahtu läheks. Viimast soodustab ka korraliku puhta klaaskausi olemasolu, kus munavalgeid vahustada. Nii et munavalged kaussi, tsipa soola juurde ning vahustada tuleb nii kaua, kuni on saavutatud kõva valge vaht, kuhu sügavad jäljed mikseriga sisse jäävad (vt esimest pilti). Siis lisada kolmes-neljas osas suhkur, koguaeg edasi vahustades, kuni vaht on kõrge, tugev ja läikiv (teisel pildil).
Järgmisena tuleb juurde valada sortsuke äädikat, vanilliekstrakti ja lisada maisitärklis (maisitärklise puudumisel sobib kartulitärklis ka). Need võib sisse segada tavalise lusikaga, vahustada pole vaja.

Kui munavalgevaht valmis, tuleb see ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile määrida. Soovitan veidi väiksemat ahjuplaati/vormi, et beseekiht paksem jääks. Ja edasi tuleb beseed küpsetada 160*C ahjus umbes 18-20 minutit. Seejärel tõsta ahjust välja, lasta vormis mõned minutid jahtuda, seejärel tõsta vormist välja ja lasta veel viis minutit jahtuda. Besee jahtumise ajal oleks õige aeg vahukoor tuhksuhkruga vahtu lüüa.
Edasi kummutada besee puhtale küpsetuspaberile ümber ja eemaldada küpsetamise ajal all olnud paber (nüüd siis pealmine paber). Kui keegi kardab beseed lõhkuda tervet paberit korraga eemaldades, võib paberi ära tõmmata ka ribadena.

Kui eelnev protsess on edukalt lõpule viidud, tuleks vahukoor tõsta besee keskmisele kolmandikule ning sinna peale puistada vaarikad. Küpsetuspaberi abil tuleb üks külgmine beseeserv vahukoorega kaetud kolmandiku peale tõsta ning siis rull viimasele kolmandikule edasi rullida. Seda on paberit tõstes muide väga lihtne teha.

Ja ongi rull valmis. Soovitan lasta maitsestuda nii mõned tunnid kuni üleöö. Struktuur seismisega ei kannata, aga maitse paraneb, kuna besee ja vahukoor "sulavad" veidi ühte.
Kes soovib, võib loomulikult kaunistada tuhksuhkru abil või riivida peale/ümber tumedat šokolaadi, aga mina jätsin seekord niisama lihtsalt :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar