esmaspäev, 13. september 2010

Kõrvitsarisoto

Kuna risoto struktuur mulle eelmisest risotokastetusest (vt puravikurisoto) väga meeldima hakkas, proovisin täna veel ühte varianti. Ja kuna kõrvitsahooaeg on käes, siis retsept vastavalt sellele :)
Kahjuks ühelgi sugulasel-tuttaval sel aastal kõrvitsaid jagada ei olnud, seega pidin endale mõned turult hankima. Aga sellest pole midagi- ja no kas nad pole mitte kenad :)

Seegi risoto saab maitsev, võin lubada. Ja kena kollane jääb ta ka. Eriti veel, kui kasutada muskaatkõrvitsat. See on selline piklik ja imekollane kõrvits, mille seemneosa paikneb vaid allosas. Aga muidu nagu kõrvits ikka :) Juhtusin turul ühel müüjal kahte muskaatkõrvitsat letil nägema ja muidugi pidin ühe endale ära ostma...

Ja nüüd risotost ka. Kogus neljale.

50g võid
2 sibulat
2 küünt küüslauku
300g risotoriisi
400g tükeldatud (muskaat)kõrvitsat
1,5 dl valget veini (võib asendada puljongiga)
kuni 1,5 l puljongit (mina teen puljongi ökopoest ostetud puljongipulbrist, aga võib loomulikult ka enda keedetud puljong olla)
peotäis peterselli
100g parmesani juustu
purustatud musta pipart


Risoto tegemiseks on kõige parem paksupõhjaline pott või pann, millel väheke kõrgemad servad. Mina valmistan risotot malmpannil, see hoiab kenasti kuumust ja risoto saab parajalt madalal tulel valmida.
Kõigepealt tuleb valmis teha puljong ja see teise potiga pliidi kõrvalplaadile sooja panna. Puljongit tuleb hoida pidevalt kuumana, et riisile vedelikku lisades küpsemisprotsess vahepeal ei pidurduks.

Seejärel sulatada või paksupõhjalises potis. Hakkida sibul peenelt ja lisada potti. Segada ja lasta paar minutit praadida, kuni sibul saab läbipaistvama jume. Seejärel viilutada küüslauk ja lisada sibulatele. Praadida veel minutike.
Edasi lisada sibula-küüslaugu hulka riis ja kuumutada kaks minutit. Sealjuures segades, et kogu riis saaks ühtlaselt võiga kokku ja kuumaks. Seejärel tuleb pannile panna pisikesteks tükkideks lõigatud kõrvits, kuumutada veel minutike ning lisada vein.
Kui vein lisatud ja pannitäis keema tõuseb, tõsta juurde kulbitäis kuuma puljongit. Segada hoolega ja lasta madalal kuumusel podiseda, kuni vedelik on peaaegu imendunud. Seejärel tõsta juurde uus kulbitäis puljongit ja jätkata küpsetamist analoogselt, kuni riis on al dente ja puljong peaaegu kulunud (osa puljongist võib alles jääda).  Aega kulub selleks umbes 20 minutit. Kindlasti tuleb risotot pidevalt segada- see soodustab kreemja struktuuri tekkimist.

Kui riis on al dente, katta risoto kaanega ja lasta paar minutit puhata. Kuumus küpsetab riisi veel veidi pehmemaks-et vältida liiga pudrust risotot, tuleb pann tulelt eemaldada kindlasti riisi al dente staadiumis.
Sel ajal, kui risoto puhkab, riivida juust ja hakkida petersell. Lisada viimased kaks riisile ja hoolega sisse kloppida.
Ning serveerida kohe (me sõime sel korral praetud puravikke kõrvale- no sellepärast, et neid praegusel ajal nii palju on, kui vähegi seenemetsa sattuda).

2 kommentaari:

  1. Ma Namis hõikasin, et kui Sa veel turule pole jõudnud, siis võin Sulle ühe kõrvitsa maalt kaasa tuua :) Aga Sa juba jõudsid...
    Samas pakkumine on ikka veel jõus, sest tundub, et meie sugulastel-tuttavatel on kõik kohad kõrvitsaid täis :)

    VastaKustuta
  2. Oi, aitäh. Kirjutasin Namisse sulle vastu :)

    VastaKustuta