esmaspäev, 20. september 2010

Scones-kakukesed

Need väikesed ja imehead kakukesed on traditsioonilised Inglismaa kellaviietee ajal söödavad küpsetised. Aga sobivad kenasti ka Eestimaale :)
Kahjuks ei ole eesti keeles nendele küpsetistele väga ilusat nime välja mõeldud. Mina laenasin selle, mis Nami-nami blogis ära toodud oli. Sealt blogist leidsin ka selle retsepti ja olin sekundipealt veendunud, et need kakukesed ma ära proovin. Ning ei pidanud kahetsema.
Ideaalne retsept, kui on kiirelt vaja midagi maitsvat valmistada. Ja kuigi traditsiooniliselt peaks seda sööma koos vahukoore ja moosiga, uskuge, ainult moosiga on ka juba väga maitsev.
Kogus 8 tk.

225 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
soola
50 g võid
kuni 1 dl piima
1 suur muna
2 sl suhkrut


Alustuseks tuleb kuivained kausis ära segada. Siis lisada või ja käte vahel puruseks massiks töödelda. Teise nõusse kloppida lahti muna ja valada juurde pool detsiliitrit piima.
Saadud vedelikusegu lisada kuivaine-võimassile ja taigen hoolega segada. Edasi lisada supilusikatäie haaval piima juurde, kuni moodustub mõnus vormitav mass (minul läks vaja 1,5 sl).
Kergelt jahusel laual rullida taigen 2 cm paksuseks ning sellest 6cm läbimõõduga klaasiga kettakesed välja lõigata (loomulikult vahepeal taigent uuesti rullides, et kokku kaheksa kakukest saada).
Asetada kakukesed ahjuplaadile, soovi korral määrida pealt piimaga.
Küpsetada 225*C juures kuni 15 minutit, kuni kakukesed on kerkinud ja pealt helepruunid. Lasta veidi aega jahtuda, serveerida soojalt moosi ja vahukoorega. Selleks siis kahvli abiga kakukest keskelt pooleks tehes ja koort ning moosi lisades...nämm :)

Üks õige scones-kakuke justnimelt nii pooleks peabki minema: peab kerkima ilusti "kahte kihti", et ainult kahvli abiga kakukest kerge poolitada oleks. Meheraas igaljuhul ei tahtnud mitte mõista, kuidas see nii olla saab ja liigitas need kakukesed kokakunsti ime alla :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar