laupäev, 16. aprill 2011

Sotšnikud

Sotšnikuid teab vist igaüks. Mõnusas pehmes ja muredas taignataskus on peidus hea ja hõrk kohupiim. Ideaalne hommikusöögiks, lõunaks kaasa võtta või õhtul magustoiduks. Sotšnike tegemine on alati hea mõte ja toob kõigil naeru näole! Isegi sellisel sombusel päeval nagu täna on.
Mina kasutan sotšnike tegemiseks nami-nami retsepti, sealsed koguste vahekorrad on väga sobivad. Ainult minu küpsetised tulevad veidi suuremad kui namis. Ja peaaaegu eranditult teen alati kahekordse koguse taigent-täidist. Ühest portsust jääb lihtsalt väheks!




Tainas:
50 g pehmet võid
3,5 dl nisujahu
0,75 dl suhkrut
0,25 tl söögisoodat
1 muna
3 sl hapukoort
soola


Täidis:
150 g kuivemat kohupiima (nn torukohupiim ei kõlba!)
1-2 sl suhkrut
1 sl nisujahu
1 sl hapukoort
1 munavalge


Määrimiseks:
1 lahtiklopitud munakollane



Taigna jaoks segada suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisada pehme või ja seejärel soodaga segatud jahu. Segada ühtlaseks, suruda pallikeseks ja panna külmkappi tahenema.
Täidise valmistamiseks lisada kohupiimale suhkur, siis hapukoor, munavalge ja lõpuks jahu. Segada ühtlaseks.

Edasi tuleb ette võtta rullimine-voltimine. Taigen rullida jahusel laual 3-5 mm paksuseks (kui teha väiksemad sotšnikud, rullida taigen õhem, kui suuremad, siis võib paksem olla), lõigata sellest 7-10 cm kettad (taaskord, olenevalt soovitud suurusest). Asetada kettakese keskele teelusikatäis täidist, murda kettake pooleks ja suruda servad kinni- et moodustuks ilus poolkuu.

Mina teen seda nõnda, et asetan taignaketta enda pihku, painutan veidi peopesa, nii et moodustub kerge lohuke. Sinna panen teelusikaga täidise, surun ketast rohkem pooleks, ise samala ajal vaba käe sõrmedega servi kinni surudes. Viimase etapi teengi juba vaid sõrmede vahel, raskem saiakese osa allapoole rippumas-gravitatsioon tõmbab kohupiima allapoole ja see ei pressi väga servade vahelt välja. Kui sõrmede vahel servad kokku surutud, siis panen sotšniku plaadile ja surun servad veel kahvli abil üle. 



Nõnda teha ka ülejäänud taigna ja täidisega.
Seejärel asetada poolkuukesed ahjuplaadile, määrida pealt munakollasega ning küpsetada eelnevalt kuumutatud ahjus 225*c juures umbkaudu veerand tundi, kuni sotšnikud on pealt kuldsed.

4 kommentaari:

  1. tahaks ka teha,aga rumal küsimus,kas munavalge täidises peab vahtu lööma?

    VastaKustuta
  2. Ei ole olemas rumalaid küsimusi! :) Munavalget ei pea vahtu lööma, lihtsalt sega kohupiimasegusse. See muudab küpsemisel täidise tugevamaks.

    VastaKustuta
  3. Aniitram, kas võtad eeloleval nädalavahetusel ka menüüsse? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, Pille, mul nii palju roogasid mõttes, mida nädalavahetusel teha võiks. Aga tõsi ta on, šotsnikuid võiks kohe kindlasti teha :)

      Kustuta