teisipäev, 14. juuni 2011

Supp röstitud kartulist, sibulast ja küüslaugust

Selle supi tegemine võtab veidi kauem aega, kui minu tavapärased püreesupid. Ja seda seetõttu, et komponendid tuleb enne supi tegemist (või siis selle esimeses etapis- oleks ehk õigem öelda) ahjus pehmeks ja krõbedaks röstida. Viimane lisab supile hea maitsenüansi, üldiselt on aga tegemist suhteliselt tavalise argiõhtu hea ja soojendava köögiviljasupiga - just sellise isu mul eile tuli, kui õues vihma sadama hakkas :)


Neljale:

500 g kartuleid
3 suurt sibulat
1 küüslauk
800-900 ml kuuma köögiviljapuljongit
1 sl "Merevaiku"
tsipake õli
imepisike võiviil
soola, pipart


Alustuseks panna ahi 200*C peale soojenema. Siis koorida kartulid ja sibulad, loputada kiirelt külma veega. Kartulid lõigata u 1,5cm läbimõõduga kuubikuteks, sibul lõigata neljaks sektoriks ja siis neid sektoreid veidi laiali lammutada. Asetada nende kahe köögivilja tükid ahjuplaadile, niristada peale veidi õli, raputada soola ja pipart.
Küüslaugupeal lõigata tipmine kolmandik ära- nii, et küüslauguküünte ülemised osad kergelt paistavad. Muus osas jätta küüslauk koorimata-lammutamata. Asetada peale viilakas võid ja paigutada küüslauk kenasti kartulite-sibulate juurde ahjuplaadile.

Asetada köögiviljadega plaat ahju ning röstida 200*C juures umbes 45 minutit- niikaua, et kartulid-sibulad pehmed ja pealt juba kergelt pruunid (et täiesti aus olla, siis mõned ülespoole ulatunud sibulanurgad olid juba täiesti mustad). Seejärel tõsta plaat ahjust välja.


Röstitud kartulid ja sibulad tõsta potikesse, lisada juurde kuum puljong ja püreestada saumikseri abil. Viimaks lisada juurde koorte seest väljapigistatud küüslauguküüned ja lusikatäis Merevaiku (see viimane on vabatahtlik- minu arvates teeb lihtsalt supi kreemjamaks) ja püreestada supp veelkord läbi. Asetada pott korraks tulele, lasta supp podisema ja vajadusel lisada veel veidi soola (kuigi minul seda vajadust ei tekkinud).
Serveerida koos krõbeda leivaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar