teisipäev, 19. juuli 2011

Kuidas müsli päälinnas käis

Kui keegi veel mäletab, siis mõned nädalad tagasi kutsusin kõiki huvilisi Tallinnas Sadamaturul toimuvale toidublogijate päevale. Ja mõne blogilugejad tulid kohale ka :) Päev oli tore, toidublogijad (=blogardid) said taaskord kokku ja naerul suid oli palju. Enamik kaasblogijaid on jõudnud sellest päevast juba muljetada, mina veel mitte. Saagu see viga nüüd parandatud.


Et siis juba nagu mainitud sai, oli Sadamaturu perenaine niivõrd tore ja korraldas toidublogijatele mõnusa turupäeva. Olime nagu üks mees laua taga reas, igaüks pakkus head ja paremat. (Sadamaturg on pealinnas üldse selline hää koht, kust maitsvat söögikraami hankida. Võiks Tartussegi mõni selline "tekkida":) ) 
Blogijate laualt sai muuhulgas nii külmsuppe, peeneid suupisteid, jäätist, erinevaid kooke ja ka minu pakutut müslit. Sest ega kõike nagunii kohapeal ära süüa ei jaksa - hea on, kui saab miskit koju kaasa võtta ja järgnevatel hommikutel möödunud üritust hea sõnaga meenutada, ise samal ajal jogurtiga müslit mugides. :)
Ja müslit, seda oli saada lausa kahte erinevat sorti (nagu ka väga hõrku külma peedisuppi!), igaüks sai valida endale sobivama maitse.


Panen siia kirja ka müslide retseptid, siis saavad kõik need, kes tol päeval turule ei jõudnud, ise kodus müslit röstima hakata. (ahjaa, õigsuse huvides mainin ära, et müsli on tegelikult röstimata segu ja ahjus kõrbedaks röstitud müsli nimi on tegelikult granola...aga no tee mis sa tahad, mina kutsun seda ikkagi müsliks :D )

Meega röstitud puuviljamüsli


500 g kaerahelbesegu (mina kasutasin seitsmeviljahelbeid, aga ka kolmeviljahelbed või lihtsalt kaerahelbed sobivad kah. Peaasi, et ei oleks kiirhelbed vaid ikka tavalised)
1 dl mandlilaaste
1 dl paisutatud hirssi (teised paisutatud terad sobivad ka, riis näiteks on väga hea)
100 g rosinaid
200 g kuivatet puuviljatükkide segu (minul sai koostisesse kuivatatud jõhvikad, ananassitükid, papaiatükid, kirsid, apelsinisukaad)
2,5 dl vedelat mett
0,5 dl vett


Valada kaerahelbesegu suure kaussi, lisada mandlilaastud ja paisutatud hirss. Valada juurde mesi ja vesi, segada hoolega. Valada segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, ajada ühtlaselt laiali. Röstida müslit 200*C ahjus umbes 30 minutit, kuni müsli tõmbub jumekamaks. Sealjuures segada müslit selle poole tunni jooksul umbes kolm-neli korda.
Valmis müslipõhi võtta ahjust, lasta jahtuda. Jahtunud kaerahelbepõhjale segada juurde rosinad ja kuivatatud puuviljatükid. Säilitada õhukindlalt.


Seemnemüsli šokolaadiga


500 g kaerahelbesegu
200 g seemneid (mul olid päevalilleseemned, linaseemned, kõrvitsaseemned)
100 g pähklitükke (head on näiteks sarapuupähklid või mandlid)
1 dl paisutet hirssi
100 g väikseks tükeldatud šokolaadi
"glasuuriks":
1,5 dl vett
100 g šokolaadi (kes tahab vähema šokolaadiga läbi ajada, siis võib siinse šokolaadikoguse asendada kakaopulbri ja veega)
0,5 dl mahedamaitselist õli
5 sl tumedat muscovado suhkrut




Valada kaerahelbesegu suurda kaussi, lisada seemned, paisutatud hirss ja pähklitükid. Segada teises nõus glasuuri komponendid, kuumutada madalal kuumusel, kuni šokolaad on sulanud ja suhkur lahustunud. Valada glasuur kaerahelbe-seemnesegule ja segada hoolega. Valada saadud mass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, ajada ühtlaselt laiali ja röstida segu 200*C juures umbes 30 minutit, kuni segu on kuiv. Lasta jahtuda. Viimasena segada juurde pisikesed šokolaaditükid. Säilitada õhukindlalt.


Ja nüüd homme hommikul müslit süües märkige endale kuhugi kalendrisse, et 13. august tuleb Pärnus olla- sest blogijad on sealgi pika laua taga süüa pakkumas... minul näiteks on juba plaanid tehtud ;)

2 kommentaari:

  1. Jube müsliisu tuli praegu :) Eelistaksin vist šokolaadimüslit, sest rosinad mulle müsli sees eriti ei maitse. Peab ikka ka müsliteo kunagi ette võtma.

    VastaKustuta
  2. No ma praegu söön seda müslit. Ja kavatsesin just ajaloost juhiseid otsima hakata, kui et retsept end parasjagu ekraanil ilmutas :-) Väga hea on!

    VastaKustuta