neljapäev, 28. märts 2013

Kohukesed, tuunitud variant :)

Sellest ajas, kui viimati blogis kohukestest kirjutasin, on möödunud tükk-tükk aega. Juba siis lubasin endale, et püüan retsepti paremaks muuta- et ikka oleks ideaalne :) Noh, täna olen üpriski rahul. :) Vormideks kasutasin minimuffinite panni, sobis ideaalselt.

Kuna munadepühad on ees ootamas, siis kindlasti sobib lauale panna ka kohukesi. Lastele (tegelikult kõigile) kindlasti maitseb!
Tegemiseks tuleb varuda küll veidi aega, aga pühadenädalavahetus on ju pikk :)


Kogus: 30 minimuffini suurust kohukest

500g kohupiima
2 dl 35%list rõõska koort
0,5 dl suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
300g šokolaadi 

Vahustasin rõõsa koore suhkruga pehmeks vahuks, siis lisasin vanillisuhkru ja vispeldasin veelkord läbi. Segasin hulka kohupiima. Vooderdasin sõela kahekordse marliga, tõstsin kohupiimasegu sinna peale ja lasin niiviisi kohupiimal üleöö nõrguda.

Järgmisel päeval sulatasin ja tempereerisin šokolaadi (loe altpoolt!), võtsin minimuffinipanni ja pintseldasin panni aukude põhjad ja küljed sulašokolaadiga. Panin vormi minutiks sügavkülma, et šokolaad taheneks. Seejärel täitsin šokolaadiaugud kohupiimaseguga (mina kasutasin kondiitripritsi, sest nii oli mugav. Aga eks saab ka lihtsalt lusika abiga edukalt hakkama). Viimaseks katsin kohukesed pealt sulašokolaadiga ning tõstsin vormi külmkappi. 
Kui kohukesed olid piisavalt tahenenud (mina panin sügavkülma, olid mul vast nii pool tundi), eemaldasin nad vormist. 


* Kasutama peaks kindlasti kvaliteetset, paksemat sorti kohupiima. Nn torukohupiim siin ei sobi. Mulle meedib Saidafarmi oma. Nopri on ka tore :)
* Mina kasutasin tumedat šokolaadi- tulemus sai väga hea, aga laste jaoks võib see veidi mõru jääda, seega eelistaksin siis piimašokolaadi
* Katmiseks kasutatavat šokolaadi tuleb kindlasti tempereerida, siis tulevad kohukesed vormist välja ja ei sula toatemperatuuril nii kiiresti!
* Minul termomeetrit ei ole, et saaksin tempereerimises täppisteadust teha, seega tegin nii: Hakkisin šokolaadi peenemateks tükkideks. Panin kaks kolmandikku šokolaaditükkidest potikesse, mille omakorda tõstsin keeva veega täidetud malmpoti sisse- nii, et šokolaaditükkidega pott jäi poolest saati vee sisse. Lasin tükkidel sulada, kuni ühtegi tükki enam järel ei olnud. Siis tõstsin šokolaaditükkidega potikese veest välja (ettevaatust, et vett šokolaadi hulka ei satuks!), lisasin poole allesjäänud šokolaaditükkidest ja segasin, kuni viimased olid sulanud. Sealjuures muutus šokolaad nii järjest paksemaks. 
Edasi tõstsin potikese uuesti malmpotti kuuma vee sisse (vajadusel tuleb malmpotti uus keev vesi panna) ning lasin šokolaadil taas kuumeneda, et ta taas vedelamaks läheks. Ning siis tõstsin taas poti veest välja, lisasin viimsed šokolaaditükid ja segasin taas niikaua, kuni kogu šokolaad oli sulanud.
* Sügavkülmas tahenevad kohukesed kiiremini, seega saab kokkamisprotsessi kiirendada ja maiustamisega kiiremi alustada :)
* Muffinivormi aukude šokolaadiseks tegemiseks oli hea kasutada silikoonpintslit, aga kui kohupiim juba vormides, siis pealt oli šokolaadiseks tegemiseks parem kasutada lusikat
* Kui vorme šokolaadiseks teha, ei tasu koonerdada- liiga õhukese šokolaadiseina puhul võib kohukest vormist eemaldades šokolaad katki minna. Nagu piltideltki näha, oli mul kohati põhja all liiga õhuke kiht šokolaadi. Õnneks jäid kõik kohukesed enam-vähem terveks
* Vanill, nagu iga teine maitseaine, võib väikestel lastel kergesti allergiat põhjustada. Kui Sinu laps on kergelt allergiatele kalduv, tee kohukesed ilma vanillita!

6 kommentaari:

  1. Väga lahe, Aniitram, et see nõrutamise nipp töötab. Ma just paar päeva tagasi üht kohukest süües vaatasin seda massi ja mõtlesin, et ilmselgelt saab nii tihke ja mõnusa tulemuse vaid nõrutades, aga hetkel pole kodus sobivaid vorme, mida kasutada. Nüüd on lisaks ka retsept olemas, ei pea jalgratast (täiesti nullist) leiutama hakkama..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurjuures mina mõtlesin sellele nõrutamisele siis, kui kaks aastat tagasi esimest korda elus pashat sõin. Kohe esimese ampsu järel oli peas mõte, et "näed, see ju täpselt selline, nagu kohukeseks vaja- kreemjas aga tihke" :)
      Aega läks "ainult" kaks aastat, et idee kohukeseks tehtud sain :D

      Kustuta
  2. Nii armsad! Ma olen kindel, et pistaksin ise kõik need 30 tk korraga nahka ja lapsed võivad neist ainult unistada :)

    Aga kui erinev see kohupiim eelmisest, võiga tehtust, siis tuli? Pehmem? Kui ma nõrutada ei saa (vaja kiiret varianti) ja paneksin sellele esimesele retseptile mingi hulga vahustatud koort? Kas tasuks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega see 30 on häbiväärselt väike kogus jah :D

      Võrreldes eelmisega tuli jah, kuidagi pehmem ja mõnusam. Kuigi ega esimene variant oli ka hea. Mina ilma nõrutamata koort juurde ei paneks, muidu saad ehk nii pehme massi, et kohuke näpuvahel kohe katki läheb. Tee heast kohupiimast (leia selline veidi kreemjam, pane tsipa võid- väga hea saab, usu, keegi pettunud ei ole :) )

      Kustuta
  3. Tere! Kohukesed näivad väga armsad ja on kindlasti maitsvad. Tahtsin vaid seda öelda, et šokolaadi tempereerimine ongi täppisteadus ja kui õige temperatuurikurv ei ole läbitud, ei saa ka öelda, et šokolaad on tempereeritud. Tempereerituna peaks lõpptulemus jääma kenasti läikivaks, pildilt on näha aga triipe ja laike...
    aga harjutamine teebki ju meistriks. edu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen täiesti nõus, et tempereerimine on teadus- pean selle termomeetri endale ikka ära ostma, siis saan harjutama hakata :)
      Aga nii tehes, nagu mina tegin, käitus šokolaad natuke eeskujulikumalt kui ühel ammusemal korral, mil ma lihtsalt šokolaadi ära sulatasin.

      Kustuta