reede, 19. september 2014

Arooniajäätis

Kuidas teile arooniaid süüa meeldib? Mina üldjuhul pistan nad lihtsalt oste põõsalt suhu. Ja muud kokkamist ei teegi :D No iseenesest võiks neid ka vist õunakoogi hulka panna ja mannavahtu ka keeta, aga ma pole seda kunagi teinud. Miskipärast.

Nüüd aga selgus, et aroonia sobib imehästi jäätiseks. Muidu arooniasöömisega kaasas käiv mõrkjas maitse, mis vähemalt minul takistab neid marju korraga rohkem kui peotäie söömast, kaob jäätises kuhugi ära- tulemuseks hea ja aroonia maitset täis jäätis oma parimal kujul. Boonuseks- jäätise tegemine käib kerge vaevaga ning ei vaja jäätisemasinat! Ning see on jäätis, millest saab vitamiine :)


600 ml 35%list rõõska koort
400 g suhkruga kondenspiima (üks plekkpurgitäis)
500-600 ml arooniamarju
0,75-1 dl suhkrut (mina kasutasin väiksemat kogust ja sain minu arvates mõnusalt magusa jäätise)

Alustuseks panin puhastatud arooniamarjad ning suhkru kõrgemasse nõusse ning püreestasin saumikseri abil ära. Surusin segu läbi sõela, et eemaldada tükid.
Vispeldasin rõõsa koore pehmetipuliseks vahuks ja niristasin juurde kondenspiima, samal ajal ikka edasi vispeldades. Kuniks nad olid segunenud.

Edasi on kaks varianti, mille vahel valida. Ja siis saab vastavalt kas siiruviirulise jäätise või ühevärvilise. Ühevärvilisel on mõnus mahe arooniamaitse, mulle väga meeldis. Ja siiruviirulisel on vaheldumisi tugevam arooniamaitse ja nö neutraalne, valge jäätise maitse. Kah hea :D 


Variant A- ühevärviline: Segasin saadud arooniasiirupi koorevahu hulka. Sain kena lillat tooni vahu, mille valasin karpi ning lasin üleöö külmuda.

Variant B- siiru-viiru: Segasin saadud arooniasiirupile umbes 3-4dl vahukoorevahtu juurde- sain tumeda vahu, mida siis omakorda ülejäänud valge vahukooremassi hulka triipudena segasin (tegin lusikaga "kaheksaid"). Ja panin siis samuti karbiga külma. 
Arooniasiirupi esialgne segamine väikse koguse vahuga on oluline seetõttu, et toorsiirup on väga vedel ning valguks muidu vahukooremassi põhja. Aga osa koguse vahukoorega läbisegatult jääb ta paigale :)



3 kommentaari:

  1. Kui suure karbiga oleks vaja arvestada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina panin kahte jäätisekarpi, mis poejäätistest alles jäetud ja puhtaks pestud. Mõlemad olid originaalis liitri jäätise jaoks. Kumbki karp ei saanud silmini täis, seega usun, et kokku on nii poolteist liitrit jäätist umbes.

      Kustuta
  2. Ilusat värvi, tahaks maitsta küll! :)

    VastaKustuta